NGU-lezing mei
NGU-lezing mei

Normaal zijn de NGU-lezingen op de eerste dinsdag van de maand, maar deze is een week uitgesteld.
Spreker: Dr. P.H. Lambers (Universiteitsmuseum Utrecht)
Onderwerp: Het Natuurkundig Gezelschap in Utrecht en zijn instrumentencollectie: van 18e-eeuwse proefondervindelijke natuurkunde tot museaal erfgoed

In de tweede helft van de 18e eeuw werden in vele steden in Europa wetenschappelijke gezelschappen, genootschappen of maatschappijen opgericht. Deze hadden tot doel wetenschappelijk onderzoek, bijvoorbeeld in de natuurwetenschappen, te stimuleren, maar ook de meest recente ontdekkingen aan een groter publiek bekend te maken. In die lijn richtte hoogleraar in de natuurkunde prof. Rossijn in 1777 het Utrechts Natuurkundig Gezelschap op. De leden van het gezelschap waren hoogleraren of leden uit de gegoede burgerij. Direct na oprichting begon Rossijn met het bijeenbrengen van een natuurkundig instrumentarium.  In 1816 fuseerde het gezelschap met een tweede natuurkundig gezelschap dat in 1813 was opgericht. Tot rond 1870 werd het instrumentarium uitgebreid, hoewel de hoofdactiviteit langzamerhand verschoven was van experimenteren naar het organiseren van lezingen. In 1889 werd de collectie overgedragen aan de universiteit, waarna zij gaandeweg in de vergetelheid raakte. Na ‘herontdekking’ van de instrumenten in 1917 werd het initiatief genomen een Utrechts universiteitsmuseum te stichten om het academisch erfgoed van de universiteit te beheren. Het museum beheert inmiddels rond de 200.000 objecten. De historische collectie natuurkundig instrumentarium van het museum behoort tot de belangrijkste van Nederland en bevat ook internationaal gezien unica.

De NGU lezingen zijn lezingen over vette natuurkundeonderwerpen georganiseert door het Natuurkundig Gezelschap te Utrecht. Als studenten zijn wij hier ook meer dan welkom. De lezingen zijn voor algemeen natuurkundig publiek en daarom ook goed te begrijpen voor eerste- en tweedejaars. Vanwege het late tijdstip sponsort de NGU pizza's voor de lezing. Als je voor 16:30 op de dag van de lezing inschrijft voor de activiteit staat er om 18:45 GRATIS pizza voor je klaar in het KBG op de eeste verdieping aan het begin van de gang naar het BBGWil je naar de lezing maar hoef je geen pizza? Schrijf je dan niet in.