Energie & Klimaat Symposium NNV
Energie & Klimaat Symposium NNV

De Nederlandse Natuurkunde Vereniging (NNV) organiseert voor haar leden een symposium over Energie & Klimaat in de Universiteitsbibliotheek op de Uithof. Het hoofdonderwerp is de manier waarop de Nederlandse natuurkunde kan bijdragen aan het behalen van de klimaatdoelstellingen van Nederland en de EU. NNV-leden mogen dit symposium gratis bijwonen. Voor andere belangstellenden bedragen de kosten 25 euro. Voor inschrijven zie de link hieronder.

 

Het eerste deel van de ochtend van het symposium is gewijd aan een status update: wat is er met het klimaat aan de hand en hoeveel gaat dat de samenleving kosten. Gerard van der Steenhoven, oud-NNV-voorzitter en momenteel directeur van het KNMI, zal het spits afbijten. Michiel van den Broeke (UU) belicht kantelpunten in het smeltgedrag van ijskappen. Rick van der Ploeg (VU en University of Oxford) gaat in op het genoemde kostenaspect. Het laatste deel van de ochtend gaat over fotovoltaïsche elektriciteitsopwekking, spreker is Wim Sinke (ECN, UvA).

In de middag ligt het accent op de verplichtingen die Nederland is aangegaan en op de mogelijkheden die er zijn om aan die verplichtingen te voldoen. Hierin past een analyse van (de  energie-balans van) enkele alternatieve opwekkingsmethoden. De middagsprekers zijn: Pieter Boot (PBL), Richard van de Sande (Differ), Wilfried van Sark (UU) en David Smeulders (TU/e).