NGU lezing: Het ecosysteem van onze Melkweg
NGU lezing: Het ecosysteem van onze Melkweg

Deze keer in samenwerking met de Minnaertkring, organiseert het Natuurkundig Gezelschap te Utrecht weer een leuke lezing, dit keer gegeven door Dr. M. Haverkorn (Sterrenkunde, Radboud Universiteit Nijmegen).

Vooraf is er weer gratis pizza, als je je hieronder inschrijft. De lezing begint om 20:00 en vanaf 19:00 zal er pizza zijn in de lounge ruimte in het BBG (derde etage).

Abstract:

De band van sterren aan de hemel genaamd de Melkweg lijkt weinig te veranderen van dag tot dag. Maar gezien over galactische in plaats van aardse tijdsschalen is de Melkweg een dynamisch systeem vol schokgolven, sterrenwinden en enorme explosies. De miljarden sterren in de Melkweg maken deel uit van een complex ecosysteem waarin deze sterren geboren worden, leven, uiteindelijk sterven en gedeeltelijk weer herboren worden.

Dit systeem bestaat naast de sterren uit gigantische gas- en stofwolken en de mysterieuze Donkere Materie, dit alles doordrongen van straling en magneetvelden en doorkruist door hoog-energetische deeltjes met snelheden tot bijna de lichtsnelheid. Al deze componenten van de Melkweg zijn intiem met elkaar verbonden.

In deze lezing zal ik ingaan op de meer onbekende componenten van de Melkweg zoals Galactische fonteinen, ultrarelativistische ijzerkernen en magnetische spiraalarmen en uitleggen waarom deze componenten een vitale rol spelen bij de cyclus van stervorming in de Melkweg.

  • Commissie: FysiCie
  • Begin: di 2 feb 2016, 19:00
  • Eind: di 2 feb 2016, 22:00
  • Locatie: Pizza: JCU lounge. Lezing: KBG Atlas.
  • Organisator: A–Eskwadraat
  • Poster: Nee