NGU-lezing februari
NGU-lezing februari

Spreker: Dr. J. de Graaf (Institute for Theoretical Physics, Utrecht University)
Onderwerp: Natuurkunde geïnspireerd door industriële systemen: de stabiliteit van colloïdale gels

"In deze lezing beschrijf ik een voorbeeld van natuurkundig onderzoek dat voortvloeit uit industriële vraagstukken. In veel producten zijn kleine vaste deeltjes, colloïden, gesuspendeerd in een vloeistof medium. Deze deeltjes zijn vaak dichter dan het medium en zakken daardoor naar de bodem onder de invloed van zwaartekracht. Door deze suspensie te gelleren kan dit proces worden uitgesteld, maar slechts voor een beperkte tijd. Uiteindelijk zakt de gel ineen en wordt het product onbruikbaar.

De manier waarop dit gebeurt raakt aan vele vlakken van de fysica: thermodynamica, hydrodynamica, en mechanica spelen allen een rol. Zorgvuldige experimenten stellen ons in staat om de achterliggende processen te isoleren. Echter, enkel in theorie en simulaties kunnen alle componenten systematisch gevarieerd worden en kan de invloed van vloeistofstromen worden uitgeschakeld. De koppeling tussen experiment en theorie leidt in dit geval niet alleen tot een aantal nieuwe inzichten die relevant zijn voor het verlengen van de houdbaarheid van deze producten. Het leidt ook tot een aantal interessante observaties over de invloed van hydrodynamica op het vormen van de niet-equilibrium structuren in colloïdale gels, die van toepassing kunnen zijn in andere vakgebieden."

De NGU lezingen zijn lezingen over vette natuurkundeonderwerpen georganiseert door het Natuurkundig Gezelschap te Utrecht. Als studenten zijn wij hier ook meer dan welkom. De lezingen zijn voor algemeen natuurkundig publiek en daarom ook goed te begrijpen voor eerste- en tweedejaars. Vanwege het late tijdstip sponsort de NGU pizza's voor de lezing. Als je voor 16:30 op de dag van de lezing inschrijft voor de activiteit staat er om 18:45 GRATIS pizza voor je klaar in het KBG op de eeste verdieping aan het begin van de gang naar het BBGWil je naar de lezing maar hoef je geen pizza? Schrijf je dan niet in.