Handleiding Tai Pan
Handleiding Tai Pan

Nederlands Studenten
Kampioenschap Tai Pan

HomeHandleiding

Er wordt gespeeld van teams van 2, waarbij de partners tegenover elkaar gaan zitten. In het begin krijgt elke speler 14 kaarten. Hierbij krijg je eerst 8 kaarten, waarna je kan besluiten of je "Groot Taipan!" roept (zie hieronder). Vervolgens krijg je de andere 6 kaarten. Tenslotte geeft elke speler één kaart naar elke tegenstander en één naar zijn medespeler. Het spel kan nu beginnen.

De speler met de Mahjong (zie verdere uitleg hieronder) mag beginnen en mag uitkomen met een losse kaart of een kaartencombinatie (de Mahjong hoeft niet per se worden gespeeld!). De andere spelers beslissen nu of ze de kaart of kaartencombinatie overbieden door dezelfde kaart of combinatie (maar hoger in rang) te spelen, maar kunnen ook passen. Is een combinatie van een speler door geen van de andere spelers overboden wordt, krijgt hij alle gespeelde kaarten als slag en mag met een nieuwe combinatie naar keuze beginnen.
De ronde is afgelopen als iedereen zijn kaarten kwijt is. De slagen van de als laatste uitgekomen speler gaan naar degene die als eerste is uitgekomen en de hand gaat naar de tegenstander. De punten (zie details hieronder) in de slagen worden opgeteld en een nieuwe ronde kan beginnen.

Kaartencombinaties

Combinatie Samenstelling Rangorde
Enkele kaart Eén enkele kaart 2,...,Aas,Draak
Paar Twee dezelfde kaarten (2,2),...,(Aas,Aas)
Trips Drie dezelfde kaarten (2,2,2),...,(Aas,Aas,Aas)
Full House Trips + paar Trips bepaalt de rang
Straat Minstens 5 opeenvolgende kaarten Hoogste kaart bepaalt de rang
Trap Minstens 2 opeenvolgende paren Hoogste paar bepaalt de rang

N.B. Bij het overbieden van straten, moet de straat precies evenlang zijn als de straat die al is gespeeld.

Bommen

Een bom is een uitzonderlijke combinatie. Bommen kunnen 4 dezelfde kaarten zijn of een straat van dezelfde kleur. Bommen kunnen elke combinatie overbieden. Een bom kun je ook spelen als je eigenlijk niet aan de beurt bent. Bommen kunnen alleen door hogere bommen overboden worden. Hierbij is een straigh flush (straat van dezelfde kleur) hoger in rang dan 4 dezelfde kaarten (4 of a kind).

N.B. Bij het overbieden van een straight flush wordt eerste gekeken naar de lengte (lang gaat over kort) en als ze evenlang zijn naar de hoogste kaart in de straat.

Speciale kaarten

Er zijn 4 speciale kaarten in het spel:

Mahjong

Mahjong

De mahjong (of simpelweg de 1) is de kleinste kaart in het spel. Hij kan in straten worden ingezet of als enkele kaart worden gespeeld. De speler die de mahjong bezit komt als eerste uit in een ronde (maar hoeft dan niet per se de mahjong te spelen). Zodra de mahjong gespeeld wordt kan die speler een normale kaart "wensen". De wens wordt vervuld door het spelen van een combinatie die deze kaart bevat. Een speler die de wens niet vervullen kan, mag deze negeren en iets anders spelen of passen. Maar de eerste speler (inclusief de speler die de wens uitte en zijn partner) die de wens legaal vervullen kan, moet dat doen! Als de enige legale combinatie een bom is dan moet die gespeeld worden. Het is ook mogelijk een bom zonder de gewenste kaart te spelen als je eigenlijk de wens kan vervullen, maar dan blijft de wens staan.

Hond

Hond

De hond kun je alleen spelen als je zelf mag uitkomen. De hond geeft het recht om uit te komen aan je partner. Heeft die speler echter geen kaarten meer dan mag de volgende speler na hem uitkomen. Mogelijk ben je dat zelf weer. De hond is geen kaartencombinatie en kan niet met een bom gepakt worden.
Draak

Draak

De draak is de hoogste enkele kaart (Aas +1) en kan ook slechts als enkele kaart gespeeld worden. Als je met de draak een slag wint moet je deze slag aan een van de tegenstanders geven. Je kunt kiezen aan welke tegenstander.
Feniks

Feniks

De feniks telt als joker. Hij kan voor elke normale kaart in een combinatie van meer dan één kaart worden gebruikt, maar kan niet worden gebruikt voor een bom. Als enkele kaart telt de fenix als een half punt meer dan de kaart die overboden wordt. Wordt de feniks als eerste uitgespeeld dan heeft hij de waarde 1,5. De feniks kan de draak niet overbieden.
Punten

Aan het einde van een ronde worden de punten opgeteld. Hieronder staat de verdeling van de punten over de kaarten.
Kaart Punten
Vijf 5
Tien 10
Koning 10
Draak 25
Feniks -25

Als een team als 1e en als 2e uit is (dubbelspel), worden de punten niet geteld, maar krijgt het winnende team 200 punten.

Taipan

Elke speler kan voordat hij zijn eerste kaart speelt "Taipan!" roepen. Daarmee gaat hij een weddenschap aan dat hij als eerste al zijn kaarten kwijt is. Als dat lukt krijgt zijn team 100 bonuspunten, zo niet dan verliest hij 100 punten voor zijn team. Het roepen gebeurt door een speler en niet door een team. Dit betekent dat als jij hebt getaipant en je medespeler als eerste uit is, je als nog 100 punten verliest.

Groot Taipan

Een Groot Taipan is net als een normale Taipan, maar voor een Groot Taipan moet je dit aangeven vóór je de 9e kaart pakt. Als je de Groot Taipan haalt, wint je team 200 punten, anders verlies je er 200. Voor de rest werkt het net als een normale Taipan.

Einde

Het team dat als eerste 1000 punten of meer heeft gewonnen, wint het spel. Echter omdat een ronde anders te lang duurt en er grote verschillen ontstaan in de tijd waarin spelers met een ronde klaar zijn, wordt op het NSKT tot 800 punten gespeeld.